Kommunalråd flyttade till Filippinerna med miljonfallskärm

1:59 min

Ledande kommunpolitiker kan få flera hundratusen om året i ersättning när de slutar, även om de går långt före 65 års ålder. År 2004 slutade Arbogas kommunalråd Kjell Söderström vid 52 års ålder. Han flyttade då till Filippinerna med rätt till omkring 300 000 om året fram tills han fyller 65. Sveriges kommuner och landsting lovar nu se över reglerna.

Kjell Söderström kan förstå om det sticker i ögonen på en del.

  Det gör det säkert.

Andra arbetstagare måste ju söka nytt jobb när de slutar en anställning...

– Ja, det är riktigt. Vi har en fördel av det här, det är helt klart.

Ledande politiker i kommuner och landsting, som kommunal- och landstingsråd, kan få rätt till så kallad visstidspension när de slutar sitt uppdrag.

I de flesta kommuner i länet är åldersgränsen för att kunna få visstidspension 50 år, alltså den som fyllt 50 kan få visstidspension fram till vanliga pensionen vid 65 års ålder.

Hur mycket pengar det blir beror på hur länge de haft sitt uppdrag.

För full visstidspension gäller minst 12 år, men det kan röra sig flera hundratusen om året. Pengarna utbetalas utan några krav på att söka nytt jobb, men för den som får annat jobb räknas visstidspensionen ner.

I Arboga blev reaktionen stark på Kjell Söderströms förmåner. I slutet av 2004, bara några månader efter hans avgång, höjde kommunfullmäktige åldersgränsen för att kunna få visstidspension till 58 år.

Med det har Arboga de hårdaste reglerna i länet.

I Västerås, Hallstahammar och inom landstinget har gränsen för att kunna få visstidspension höjts till 55, men i länets övriga kommuner kan ledande politiker som slutar fortfarande få visstidspension från 50 års ålder fram till 65.

Kjell Söderström svarar så här på frågan om hans ersättning är rimlig:

– Nja, det... hade jag bott i Sverige så hade jag nog tyckt att det var en rimlig ersättning. Här är ju prisnivån något annorlunda.

Margaretha Rosén

Detta är verkligen omvänd Robin Hood effekt, man tar från de fattiga och ger till de rika. Jag blir förbannad och upprörd.

Oförändrat i Sala

De flesta kommunerna i länet har åldersgränsen 50 år för visstidpension. Så är det till exempel i Sala, där Carola Gunnarsson är centerpartistiskt oppositionsråd.

Ändrade regler i Arboga

Ingrid Noord Silversten var kommunfullmäktiges ordförande i Arboga när man ändrade reglerna kort efter att Kjell Söderström slutat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.