Ex-politiker kostar miljoner

1:55 min

Förra året betalades sammanlagt cirka 3,4 miljoner ut i så kallade visstidspensioner till ledande politiker inom kommuner och landsting i Västmanland, politiker som slutat sina uppdrag. Sammanlagt var det 18 politiker i länet som fick visstidspension under förra året, en del av dem går på gamla, mer generösa avtal än de som gäller idag.

Ett exempel är Socialdemokraten Elisabeth Löf, det före detta landstingsråd, som slutade 2006, vid 45 års ålder, och kan få ut drygt 300 000 om året tills hon fyller 65 år.

– Rimligt eller inte, jag har ingen uppfattning i det. Det är ett regelverk som finns och jag har liksom inte ifrågasatt det utan det är så det är. Jag kan förstå att det sticker i ögonen på många, det har jag full förståelse för, säger Elisabeth Löf.

Under förra året betalades sammanlagt omkring 3,4 miljoner ut i ersättning, så kallad visstidspension, till 18 ledande politiker inom kommuner och landsting i länet som slutat sina uppdrag, men som inte fyllt 65 ännu och fått "vanlig" pension.

Sedan några år tillbaka har landstinget skärpt reglerna kring det här, så att en politiker som slutat måste vara 55 år för att kunna få visstidspension, även kommunerna Västerås och Hallstahammar har den regeln och i Arboga gäller numera 58 år. I resten av länets kommuner kan ledande politiker som slutar få ersättning från 50 års ålder fram till 65.

Hur mycket pengar det blir beror på hur länge de haft sina politikeruppdrag, och om de har fått ett nytt jobb efter politikerkarriären räknas visstidspensionen ner.

Elisabeth Löf har hittills tagit ut sin visstidspension.Sedan hon slutade som landstingsråd har hon studerat och sedan startat ett eget aktiebolag som sysslar med möten och konferenser.

Via det bolaget arbetar hon nu som verksamhetsledare på Culturen ekonomisk förening i Västerås. Men de regler som gäller gör att hon ändå inte behöver dra ner på visstidspensionen, detta eftersom pengarna från Culturen går in i hennes bolag, och hon tar inte ut någon lön från bolaget.

– Pengarna går in i företaget, så är det, säger Elisabeth Löf.

– Men hur ser du på det då, att de pengarna kan gå in i ditt företag och ändå får du visstidspension?

– Men jag har ju inte de pengarna, så är det ju. Jag har ju inte de pengarna utan de ligger ju i företaget och det företaget är ju ett aktiebolag och det finns ju regler för det hur man får göra också.

Så funkar SKL-modellen

Avgår ett kommunal-/landstingsråd före 65 års ålder har man rätt till visstidspension om uppdraget varat i minst tre år. Vad politikerna har rätt att få beror på hur länge de varit kommunal- och/eller landstingsråd och hur många procent av heltid de tjänstgjort.

Den som varit kommunalråd/landstingsråd på heltid i minst 12 år har rätt till omkring 65-70 procent av heltidsarvoderingen. Därefter räknas det ned efter hur lång tid man varit förtroendevald – och på hur många procent av heltid.

Ersättningen ska samordnas med andra inkomster och dras ned om man tjänar för mycket, så kallad samordning. Från de andra inkomsterna ska mellan 1-3 basbelopp (basbeloppet 2011: 42800 kr) dras bort. Politikerpensionen ska sen minskas med 75% av återstående summa.

I vår granskning förekommer också politiker som följer äldre avtal som är mer generösa.

Källa: Sveriges kommuner och landstings bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda.

#fil=11181#
#fil=11182#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.