Tonåringar slarvar ofta med cykelhjälm

1:38 min

Bara hälften av alla barn i Sverige använder cykelhjälm, trots lag på hjälmtvång för alla under 15. Och det verkar som attityden till hjälmanvändning förändras när man träder in i tonåren.

I nyheterna i går kunde vi berätta att nästan åtta av tio yngre barn hade hjälmen på, men bland tonåringarna skyddade sig knappt en fjärdedel.

Det visar en undersökning som trafiksäkerhetsorganisationen NTF gjort utanför 130 grundskolor i 45 kommuner.

Och bland de som slarvade mest fanns pojkar i Västmanland, enligt undersökningen.

Elisabeth Westman på NTF Västmanland är lite förvånad över att många barn vid en viss ålder tar av sig hjälmen. Bland pojkar i Arboga och Sala, som är 8-12 år använder 82 procent hjälm, säger hon.

– Men när de blir 13 år är det bara 5-6 procent som har hjälmen på. Och det är ju otroligt att de tar av sig hjälmen just när de är mellan 13 och 15 år gamla, säger Elisabeth Westman på NTF Västmanland.

– Jag tror att det beror på att vi vuxna är dåliga förebilder, när ungdomar kommer upp i högstadiet så tycker de att de är vuxna och då struntar de i att använda cykelhjälm. Dessutom tror jag att många föräldrar som kanske inte använder cykelhjälm har svårt att motivera när barnen och ungdomarna blir äldre att fortsätta använda hjälm, säger hon.