Migrationsverket kräver besked

Nu vill Migrationsverket veta om Hallstahammars kommun verkligen vill bli av med sin flyktingförläggning, som ett enhälligt kommunfullmäktige beslutade den 21 juni.

Politikerna i fullmäktige tyckte att kommunens kostnader för förläggningen är för stora.

Men står man fortfarande fast vid uppfattningen att förläggningen ska läggas ned? I ett brev adresserat direkt till kommunfullmäktige i Hallstahammar kräver regiondirektör Jan-Olov Wallin, Migrationsverket Region Nord, besked.

- Står man fast vid den - ja, då kommer vi att lämna Hallstahammar, säger Migrationsverkets informatör Jacob Larsson till P4 Västmanland.

- Vi gjorde ju en första justering och plockade bort 200 platser här nu för två veckor sedan. Och det är helt enkelt så att vi kommer att fortsätta att ta bort platser i Hallstahammar, om kommunen vill det, tills dess att förläggningen är avvecklad helt och hållet.

Neddragningen med 200 platser bör ha minskat kommunens kostnader, tycker Migrationsverket.

Dessutom har Kammarrätten gett Hallstahammars kommun rätt att få tillbaks pengar från Migrationsverket för kostnaden för en asylsökande familj som placerats på institution. Och verket tänker inte överklaga den domen:

- Det fanns planer på att överklaga till Regeringsrätten, men vi har kommit fram till att vi inte ska göra det, utan vi kommer att acceptera det här. Så då får de de pengarna, säger Jacob Larsson.

Men frågan är om Hallstahammars kommun vet om det...

- Det vet jag faktiskt inte. Det vet jag faktiskt inte om de vet, säger Jacob Larsson.

Om Hallstahammar ändå står fast vid att flyktingförläggningen ska bort, så krävs en skälig tidsplanering, menar Migrationsverket. Dels av hänsyn till de asylsökande som i så fall måste flyttas till andra enheter, dels av hänsyn till personalen.

- Ja, personalen ska ju trist nog sägas upp också givetvis då. Försvinner förläggningen så kan man ju inte ha personal. Det är ju folk som blir arbetslösa, som idag jobbar, säger Migrationsverkets informatör Jacob Larsson till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".