Fler djur behövs för att hålla landskapet öppet

Det behövs fler betande kor om man ska kunna värdefulla ängsmiljöer öppna i länet i framtiden. Redan idag kan bönderna få bidrag till att hålla kor som betar på värdefulla marker men de räcker inte utan ängar hotar att växa igen. Och därför funderar länsstyrelsen på nya grepp. En gemensam vinterförvaring för kossor kan vara ett alternativ.

-Det öppna landskapet är lite av ett problem här i Västmanland eftersom vi har förhållandevis lite kor som betar, säger lantbruksdirektör Lennart Granath. För att behålla ett öppet landskap behöver man ha djur och ett av bekymren vi ser framför oss är att det är svårt att få tillräckligt med djur för att hålla våra vackra ängar öppna i framtiden. Vi tittar nu på vad som behövs för att klara markerna framöver

Och på Länsstyrelsens lantbruksavdelning har man redan funderingar på en lösning.

- Det kanske inte är så att var och en ska ha ett eget stall utan man diskuterar att göra ett gemensamt stall där man kan samla sina djur på vintern för att lättare kunna sköta dessa och så på sommaren går de ut och betar på sina respektive ägares marker. Det är en tanke som vi håller på att testa nu, berättar Lennart Granath.

På länsstyrelsen har man idag ganska god kännedom var de värdefullaste betesmarkerna i länet finns. Sådana marker är Svartådalen uppåt Västerfärnebo, enligt länsstyrelsen ett mycket värdefullt område. Andra viktiga områden är marker som tillhör naturreservaten på Ängsö och i Strömsholm.

-Vi vet var markerna finns men det gäller att se till att djuren är på rätt plats när det är dags att beta, säger Lennart Granath, lantbruksdirektör på Länsstyrelsen till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".