Norberg

Geolog tror inte på stora gruvras

1:21 min

I förrgår kväll rasade mellan tio och 20 meter av bergväggen vid Åsgruvan utanför Norberg. Arne Sundberg, geolog på SGU, Sveriges geologiska undersökning tror inte på några fler större ras.

– Fortfarande så tror jag att jag kan lugna de boende vid Fågeltäppeområdet. Enligt vad jag kan se på gruvkartor går det inga orter direkt under det området.

– Däremot finns det ju orter på ganska stort djup, det största djupet vid Åsgruvorna är 224 meter från markytan, men det är ju och andra sidan orter och inga stora brytningsutrymmen, så det är nog ingen större fara för något större ras, säger Arne Sundberg på SGU.

Ska man behöva oroa sig om man bor i närheten av en sådan här gruva?

– I Norbergsområdet finns det ju hundratals gruvhål varav det här är ett av dem, och malmerna här står ganska vertikalt och jag bedömer att det inte är någon direkt risk för de boende, i det här fallet vid Åsgruvan.

– Det kan förstås uppstå ras, men det borde inte kunna ske några ras som tar sig ända bort till Fågeltäppeområdet där de närmaste bostäderna finns, säger Arne Sundberg, geolog på SGU, Sveriges geologiska undersökning.