Centern vill ge bredband till alla västeråsare

1:19 min

Alla som bor i Västerås - även de som bor på landsbygden - ska få tillgång till bredband med hög hastighet senast år 2014. Det ska Centerpartiet föreslå i en motion till kommunfullmäktige.

Det finns många så kallade vita fläckar i Västerås kommun när det gäller bradband. I exempelvis Dingtuna, Irsta och Haraker har långt ifrån alla tillgång till bredband.

Nu vill Centerpartiet att kommunen ska upprätta en långsiktig plan för att bredbandstäckningen ska bli hundraprocentig. Partiet vill också göra Västerås till en av landets ledande It-kommuner.

– Alla i hela Västerås kommun ska få tillgång till bredband. Det är en demokratireform, säger Mikael Palmqvist (C).

Kommunalrådet Staffan Jansson (S) är positiv till förslaget men undrar vad det kommer att kosta.

Mikael Palmqvist tänker sig att satsningen huvudsakligen ska finansieras med statliga pengar. I höstbudgeten har regeringen avsatt närmare en halv miljard kronor för att stärka bredbandsnätet.

Under Centerpartiets stämma, som pågår nu i helgen, kommer Mikael Palmqvist att jobba för att Centerpartiet i alla länets kommuner ska lägga liknande förslag.

För tillfället håller Länsstyrelsen på med en kartläggning av bredbandstäckningen i länet och den beräknas vara färdig i slutet av den här månaden.