Ett år efter valet

Centerledare i Arboga talar ut om blockbyte

4:51 min

Nu tar Centerpartiets gruppledare i Arboga bladet från munnen och berättar vad som orsakade avhoppet från den borgerliga alliansen efter valet förra hösten. Det handlade enligt Kerstin Rosenkvist om vuxenmobbning inom alliansen.

Efter valet förra hösten hoppade Centerpartiet i Arboga av samarbetet med de borgerliga för att i stället bilda majoritet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Nu - ett år senare - berättar gruppledaren Kerstin Rosenkvist vad som orsakade avhoppet. Det handlar enligt henne om vuxenmobbning inom alliansen.

-– Mycket handlade om bemötande. Jag och flera andra i mitt parti tyckte inte att vi hade blivit bemötta på ett korrekt vis av alliansen. Man nyttjade härskartekniker till fullo. 

Kan du beskriva vad det kan handla om? 

– Vi har ju en teknik som heter osynliggöra. Att man inte hälsar på människor. Man låtsas inte se människor som man möter, det är en teknik. Eller att tala om för mig vad jag ska tycka och tänka. Tycka och tänka, det kan jag göra själv. 

Men du tyckte inte att du fick göra det? 

– Nej, jag tyckte inte att jag fick göra det. 

Men var det här riktat speciellt mot dig och ditt parti i den borgerliga alliansen? 

– Ja, det var klart riktat mot mig och mitt parti. Visst var det så. 

Men det handlade inte om någon enstaka personlig motsättning mellan dig och någon annan person? 

– Nej, nej, absolut inte. 

Vad handlade det om, skulle du vilja säga? 

– Det handlade om vuxenmobbning. Det är vuxenmobbning att göra på det här viset. Om vuxna gör så här, vad gör då barn mot varandra? Och det ifrågasätter vi. 

Först vill inte Kerstin Rosenkvist tala om vilket eller vilka partier det handlar om. Men efter ett möte med medlemmarna, där hon får deras klartecken, så gör hon det. 

– Det var Folkpartiet som var ett stort bekymmer. Och som är ett stort bekymmer. 

Kerstin Rosenkvist ger fler exempel på hur Centerpartiet hamnade på undantag i den borgerliga alliansen. Till exempel fanns en överenskommelse om att allianspartierna skulle prata med varandra när de hade insändare på gång, för att få de andras klartecken.

Enligt Centerpartiets gruppledare Kerstin Rosenkvist så var det bara Centerpartiet som följde den här överenskommelsen. De andra struntade i den. 

Och när alliansen bestämt att ha en viss strategi i vissa frågor så kunde andra partier inför nämndemöten plötsligt ha ändrat inriktning. Även här gäller kritiken främst Folkpartiet men också Moderaterna, enligt Kerstin Rosenkvist, som inte ångrar bytet till det socialistiska blocket. 

– Du måste ju kunna lita på, om du ska kunna samarbeta med andra människor. Du måste ju ha ett bra bemötande med varandra. Du kan ju inte samarbeta med någon som till exempel skriker och talar om för dig vad du ska tycka och tänka. Det funkar inte så. 

Tog du upp den här frågan i den borgerliga alliansen? 

– Nej, jag tog inte upp den frågan. Det var inte heller ingen som frågade mig efter valet varför vi valde att inte fortsätta ett samarbete med alliansen. Men i och med att man fortsätter att bete sig som man gör, så tänker inte jag vara tyst längre.  Jag tycker att det är viktigt att de som har valt får veta hur man som förtroendevald beter sig i det politiska livet. Det är viktigt. 

Vad händer nu då? 

– Ja, det är klart att det blir konsekvenser. Men jag står för vad jag tycker och tänker och har upplevt. För det är ju jag som gruppledare som har fått kritiken, säger Kerstin Rosenkvist. 

Har du någon gång funderat på att sluta på grund av det här? 

– Nej, absolut inte. Det här gör ju i så fall att det sporrar mig ännu mer att lyfta upp det. Om jag inte hade velat synliggjort det här så hade jag förstås inte sagt någonting. Men jag tycker att det är jätteviktigt att lyfta fram. Om jag törs säga det så kanske fler också törs säga det.

(I våra eftermiddagssändningar under onsdagen bemöter representanter för Folkpartiet och Moderaterna i Arboga kritiken)

Fyra partier gick samman

#text=4120270#stod det klart vilka som kommer att styra Arboga de kommande åren. Då hade S, C, V och OPA beslutat sig för att bilda majoritet.

C anklagades för svek

#text=4121992#om att partiet lämnar de borgerliga för de röda, så anklagade den borgerliga alliansen Centern för svek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.