Mer än tio havsörnar bortom Tidö

13 havsörnar vid Mälaren strax bortom Tidö, ja, det blev rekordnoteringen när havsörnsbeståndet i Mälardalen räknades i går. Det var ornitologer från Västmanland och Sörmland som för andra året genomförde räkningen.
Torbjörn Hegedys är ordförande för ornitologerna i länet och räknade fåglar från en klippa på Ängsö, och berättar i P4 Västmanlands nyhetssändningar idag: ''Just nu ser jag två äldre fåglar, och de har suttit här stilla i flera timmar och avvaktar, det gäller att inte göra av med så mycket energi. Att det samlas mycket örnar runt Ängsö är att fiskaren här har lagt ut nät och kastat upp skräpfisk.'' Hegebys berättar om hur havsörnarna blivit fler i och med förbud mot miljögifter som DDT. Tidigare slog sådana miljögifter ut örnarnas ägg, men varför stannar allt fler havsörnar upp i vårt område? ''Vissa revirer har fyllts och då sprider sig örnarna och återkoloniserar väl örnarna gamla revir, bland annat här runt Mälaren.'' Det fascinerande med havsörnen tycker Hegebys bland annat är att den är så stor - 2,40 meter i vingbredd, ''en mäktig syn, litet sävlig fågel men ändå en härlig syn'', säger Torbjörn Hegebys till P4 Västmanland. Ett längre reportage från spaningen sänder vi imorgon bitti, måndag cirka kl 8.15.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista