Komunalrådet Åsa Eriksson står inför tuffa besparingar. Foto:Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland

Tuffa tider för Norberg

2:10 min

Norbergs kommun står inför bistra tider - 11 miljoner kronor fattas för att kommunens ekonomi ska gå ihop nästa år och det innebär nedskärningar på flera håll.

Exakt hur Norbergsborna drabbas vill inte det socialdemokratiska kommunalrådet Åsa Eriksson säga idag, men hon säger att socialdemokraterna och miljöpartiet i sitt budgetförslag ändå har försökt spara så att det ska märkas så lite som möjligt.

– Vi tar inga pengar från lärartätheten.

Sedan tidigare är det känt att kommunen inte startar bygget av den nya idrottshallen. Det blir heller inga pengar till vänortssamarbetena, kompetensutveckling och kulturstipendium till Norbergsborna.

Framförallt handlar det dock om att minska kommunen lokalyta.

Åsa Eriksson skyller den dåliga ekonoimin bland annat på den gamla majoriteten från 80 och 90-talet, men Kent Persson som var Komunalråd mellan 1994 och 2006 ser inte att han skulle vara orsaken till dagens dåliga ekonomi.

Lennart Skansfors, centerpartist och vice ordförande i kommunstyrelsen i Norberg, säger att alliansen tillsammans med Vänsterpartiet ska försöka ta fram ett eget sparförslag, men han säger samtidigt att tyvärr verkar det som det kommer bli tuffa besparingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista