Planer på sverigefinsk skola

Västerås ser ut att få en sverigefinsk friskola till hösten. Sedan de som planerar för skolan har skrivit ett avtal om lokaler där de kan hålla till, har skolverket slutligen gett sitt klartecken.
Markku Peura, rektorn för sverigefinska skolan i Upplands-Väsby som står bakom skolplanerna, är trosviss trots att det redan idag är problem med att få elever på Stenkumlaskolan i stan: ''Skolan ska starta i liten skala och sedan växa till en hel grundskola'', säger han till P4 Västmanland. Till en början ska den sverigefinska skolan i Västerås ha en förskoleklass och en första klass, och för att våga starta måste skolan få ihop omkring 20 elever till varje klass, men det här kan verka svårt med tanke på att de kommunala finska klasser som redan finns på Stenkumlaskolan har svårt att locka till sig elever. De finska klasserna från årskurs ett till sex där har bara ett 20-tal elever, och under de senaste åren har antalet förstaklassare varierat mellan ett par och tio elever, men det är inget som skrämmer Markku Peura: ''Det haltar därför att det blir ju alldeles för många språkbyten för barnen. De flesta barnen går ju i förskolan på svenska och sedan ska de byta språk i och med att de byter till de finska klasserna och sedan byta språk igen. Det är ett språkbytessystem som jag tror inte leder till tvåspråkighet utan mera till halvspråkighet, och det tror jag föräldrarna är rädda för och därför har de inte valt de här finska klasserna'', säger Peura. Hur många elever den sverigefinska skolan kan få lär klarna inom ett par veckor efter ett informationsmöte med föräldrar, men Markku Peura är övertygad om att det blir en skolstart.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista