Nya fartkameror sätts upp i länet

Nu håller fartkameror på att sättas upp på riksväg 72 mellan Heby och länsgränsen till Uppsala län. I oktober kommer de att tas i drift. Och det blir då den andra vägen i länet där fartkameror sätts upp, redan tidigare finns de på väg 67 mellan Sala och Västerås.

- Framför allt har hastigheterna gått ner. Det vi är ute efter är att minska dödsfallen och de allvarliga olyckorna, och där fungerar fartkamerorna, säger trafikpolisen Barbro Ottestam.

Hon medger ändå att fartkamerorna är förknippade med vissa problem, bland annat har någon vandaliserat kameraskåpen, de senaste dagarna till exempel.

- Man kan ju undra vilken inställning de har när de gör det. Kamerorna sparar liv, och man undrar hur de tänker som gör så här, säger Barbro Ottestam.

Kostnaden för fartkamerorna uppgår visserligen till en ansenlig summa. Ett kameraskåp med utrustning kostar 200 000, och sedan tillkommer också polisens och vägverkets personalkostnader. Men det är det värt, menar Vägverket och polisen. Till exempel har det gjorts uträkningar på vad ett människoliv är värt.

- Tittar man på det och ser vad man får för det så är det väldigt mycket. Sparar vi ett liv så är det värt det, säger Barbro Ottestam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".