Grova våldtäkter mot dotter

Idag startar i Västerås en rättegång mot en 53-årig man som står åtalad för grova våldtäkter på sin egen dotter. Övergreppen ska ha skett under åtta års tid. Rättegången är mycket omfattande och omgärdas av sträng sekretess
.Enligt den stämningsansökan som åklagaren har lämnat in ska övergreppen ha börjat redan 1982 och sedan pågått i åtta år. 53-åringen har under den här tiden, enligt åtalet, flera gånger tvingat till sig samlag med dottern genom att tvinga i sär hennes ben. Han ska även ha slagit henne i huvudet, och vid ett tillfälle skurit henne i underlivet. En annan gång ska han ha tvingat till sig samlag genom att dunka dotterns huvud i golvet, och dragit åt en svångrem runt hennes hals. Detta enligt hennes egen berättelse. Åklagaren skriver att brotten är grova med hänsyn till tillvägagångssättet och målsägandens låga ålder. Den åtalade 53-åringen å sin sida anser sig inte ha gjort något, och han säger via sin advokat Martin Beskow att han är oskyldig, Det är en oerhört omfattande rättegång som börjar i dag - femton dagar är avsatta i Västerås tingsrätt. Många vittnen ska höras, bland annat två andra barn till 53-åringen och den nu vuxna dotterns make. Även skolsköterskan från den gymnasieskola där dottern gick ska höras. Det finns också skriftlig bevisning: 53-åringens dagbok och rättsmedicinsk undersökning som ska styrka att dottern har ärr från övergreppen. Det mesta av bevisningen består dock av dotterns egna berättelser och vittnesmål. Rättegången beräknas vara avslutad i mitten av april.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista