Skattesmäll för musikklubben Village

Den förening som driver musikklubben Village i Västerås har åkt på en skattesmäll. Föreningen Musik Med Mera måste betala 164 000 kronor för år 2002 senast den sista september, anser Skatteverket.

Föreningens styrelse har överklagat verkets beslut till länsrätten, ”för verksamheten 2002 skiljer sig inte från tidigare år”, säger Annika Lind, som är styrelsens talesman och som leder verksamheten på Village.

- Vi har alltså inte gjort någonting annat än vad de har talat om för oss att göra. Däremot har de under resans gång förändrat ett synsätt på vad föreningen står för, och det upplever vi att det vill inte vi ha retroaktivt, säger Annika Lind till P4 Västmanland.

Det är exempelvis entrébiljetterna som Skatteverket vill ha moms för.

- Men myndigheten sade att föreningen skulle vara fortsatt momsbefriad även från och med 1997 då en ny lag belade entréavgifter med moms på sex procent, och enligt både stat och kommun är vi fortfarande en ideell förening, säger Annika Lind.

På frågan om inte föreningen bakat in mer än bara avgift för själva konserten i entrébiljetten - exempelvis också avgift för garderoben och en drink som ju är momspliktigt - svarar Lind så här:

- Aldrig, eftersom då blir det ju fel i momsbeskattningen. Vi har noggrant specificerat vad som är entré och vad som är garderob och vad som kan vara mat.

Skatteverket anser alltså att föreningen Musik Med Mera bakom musikklubben Village ska betala 164 000 kr i obetald moms för 2002. Verket hänvisar till en lag från 1997 som belade entreavgifter med moms.

Också ideella föreningar kan vara skattepliktiga, enligt chefen för skattekontoret i Uppsala, Riitta Favati där beslutet fattats.

Att det är först nu som föreningen åkt dit beror på att det är först nu som verket utrett frågan för föreningens del, enligt henne:

- Vi har inte varit just hos den här verksamheten och kontrollerat det - det har upptäckts i den här utredningen.

Ärendet ska nu avgöras av länsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".