1 av 2
SJ drar in flera tågavgångar. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 2
Landstingsråd Lars Eriksson. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.

Landstinget kritiserar minskade tågavgångar

1:47 min

Landstinget Västmanland reagerar kraftigt på att SJ minskar på sina tågavgångar mellan Sala och Västerås. I tidtabellen som gäller från och med december och ett år framåt - förlorar Sala fyra avgångar till Stockholm och Västerås, två avgångar till Stockholm och två avgångar från Stockholm.

Det här har fått det socialdemokratiska landstingsrådet, Lars Eriksson, att reagera starkt.

– Det är utomordentligt allvarligt, i grunden handlar det om med vilken tillförlitlighet man ser på tåget som ett medel för att kunna ta ett jobb eller studera på annan ort än där man bor, säger Lars Eriksson.

Han nämner som exempel att SJ nu tar bort den tågvgång som gör det möjligt att ta tåget från Västerås för att hinna med ett lunchmöte i Stockholm.

Människors arbetspendling sker inte enbart morgon och eftermiddag, påpekar Lars Eriksson, som också kritiserar att kvällståget 21:07 från Stockholm till Västerås tas bort.

Osaken bakom neddragningarna uppger SJ vara att resandet med SJ minskat, vilket också minskat intäkterna - och att SJ:s vinstkrav är orsaken gör inte Lars Erikssons kritik mildare.

– Vi tycker också att det borde finnas ett samhällsansvar hos SJ, inte bara att man ska leverera vinst. Jag tycker det är en väldigt allvarlig fråga som i grunden ligger hos regeringen - hos staten - att faktiskt verka för att förändra ägardirektiven hos SJ så att man också tar ett samhällsansvar i detta, säger Lars Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista