Nobelpriset till Tomas Tranströmer

0:24 min

Poeten Tomas Tranströmer, 80 år, som i många år bott och verkat i Västerås, tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Han får priset ”för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”.

Fråga

Västerås hissade flaggorna

Västerås stad hissade flaggorna till Nobelpristagarens ära. Foto: Linnéa Pettersson/SR.

#text=4734454#av många som västeråsare, trots att han inte längre bor här. Västerås stad har instiftat ett litteraturpris i hans namn, och hissades idag också flaggorna.

Vännen och litteraturvetaren

Staffan Bergsten. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR.

#text=4734067#är litteraturvetare, författare och personlig vän till Tomas Tranströmer. I hans hem ringde telefonen oupphörligt efter beskedet om Nobelpriset.

Bokhandlare laddar upp

Bokhandlaren Anders Hulth tycker nästan att det känns overkligt att priset till slut gick till Tomas Tranströmmer. Foto: Samuel Sillén

Hur går snacket i bokhandeln just nu? Finns det några böcker kvar av Tomas Tranströmer? Anders Hulth är bokhandlare i Västerås som nu laddar för efterfrågan.

Också en vanlig låntagare

Spänd väntan bland besökare på stadsbiblioteket i Västerås. Foto: Samuel Sillén/SR.

#text=4734163#var glädjen stor när det stod klart att Tomas Tranströmer får Nobelpriset i litteratur. Här är han känd både som poet och låntagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista