Bilbranschen stöttar nytt fordonsgymnasium

Idag invigdes Västerås nyaste gymnasieskola, Edströmska gymnasiet på Hässlö med fordons- och transportutbildningar. Och gymnasiet är speciellt på det viset att det drivs i nära samarbete med den lokala bilbranschen.

Det är fordonsprogrammen från Wenströmska gymnasiet och Hässlögymnasiet som flyttat till den nya skolan. Niklas Markusson går sista året av sin utbildning på Edströmska. Och visst är det skillnad säger han.

- Det känns ju bättre med fräschare och renare lokaler. Jag tycker också att samarbetet mellan skolan och näringslivet är bra eftersom vi har tillgång till nyare och fräschare bilar, säger Markusson. När vi var på Wenströmska hade vi i stort sett bara gamla saker så det är självklart ett lyft för eleverna här. Det är mycket skönare också på det viset eftersom man får vara med i utvecklingen.

Och även förstaårseleven Madeleine Tammi, som ska bli lastbilschaufför, ser fördelar med samarbetet.

- Man får träffa många nya människor och lära sig om hur de ser på saker och ting och de är ju de människor man träffar senare i branschen som sin arbetsgivare, säger Madeleine Tammi.

Rektorn Mats Andersson är också nöjd när det idag var dags för invigningen av det nya gymnasiet.

- Det känns jättebra att vi har fått igång ett samarbete med näringslivet och att vi tillsammans har byggt en ny skola för att få utbildning både för personal ute på verkstäderna och för ungdomar och vuxna, säger Mats Andersson.

Men vad innebär samarbetet i praktiken?

-Det innebär att vi i vår ledningsgrupp har fyra representanter från näringslivet och tre från Västerås stad. Samarbetet innebär också modern utrustning och därmed högre klass på utbildningen tack vare att vi kan satsa på ny systemteknikutbildning ihop med näringslivet.

Rektor Mats Andersson ser inte några risker med att branschen skulle blanda sig i själva utbildningen i och med det täta samarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".