Flyktingboende öppnar i Skinnskatteberg

1:42 min

Den 10 oktober öppnar Smedjan, Skinnskattebergs första boende för ensamkommande flyktingbarn. Smedjan kan ta emot mellan 15 och 18 ungdomar, och flera av dem är redan på väg, berättar Daniel Gissberg, föreståndare på flyktingboendet.

--Det är jättespännande, vi har en taggad personal som är förberedd, nu väntar vi bara, säger han.

Flyktingboendet ligger i Skinnskattebergs gamla folkhögskola som nu stått tom i några år. Skolan har fräschats upp och nu är personalen redo att ta emot flyktingbarnen.

Kommunen har anställt 10 personer, både kvinnor och män med olika jobbakgrund, men gemensamt för dem alla, säger Gissberg, är att de sökt jobbet och vill göra skillnad för de här ungdomarna.

--Alla har sökt sig hit och det är folk som brinner för människor, så det är en jätteskön arbetsgrupp, säger Daniel Gissberg.

Just nu är det främst ungdomar från Afganistan som flytt och tagit sig till Sveriges gräns. De ska sedan slussas ut till de flyktingboenden för ungdomar som finns i landet, bland annat i Skinnskatteberg. Ungdomarna är mellan 16 och 18 år gamla och söker asyl i Sverige. I förlängningen hoppas de få upphållstillstånd så att de kan stanna i landet. Men varför kommer de ensamma?

--Förr har det varit så att familjen har valt ut den som har störst chans lyckas utomlands så att de på sikt kan hjälpa till att försörja familjen. Men nu har vi hört att många har flytt undan kriget utan stöd från sin familj, säger Daniel Gissberg.

Så fort ungdomarna kommer hit får de börja på Brinellskolan i Fagersta för att lära sig svenska. Personalen på boendet kommer också att hjälpa till med läxläsning och språkträning.

Kommunen hoppas också att föreningarna i Skinnskatteberg ställer upp så att ungdomarna kan syssla med sina intressen och på så sätt träffa svenska ungdomar.

--Vi behöver ha folk som är villiga att prata med våra ungdomar så att de får lära sig svenska. De kan till exempel behöva stöd att ta sig in i ett fotbollslag eller få hjälp att börja spela piano eller vad det nu kan vara. Vi har inte all kompetens i arbetsgruppen, så vi behöver hjälp från folk på bygden, säger Daniel Gissberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista