Barnfamiljer vinnare i årets budget

Regeringens budget har presenterats idag. I stort är det en budget som inte innehåller några stora åtstramningar, men är en positiv budget för hushållen.

Barnfamiljerna pekas ut som den stora vinnargruppen.

- För att kompensera barnfamiljerna , göra levnadssitutionen lite bättre, kommer barnbidraget att höjas med 100 kronor per månad från år 2006, och flerbarnstillägget höjs med 200 kronor per månad, sade biståndsminister Carin Jämtin under måndagen när hon presenterade budgeten i Västerås.

- Alla nettokronor är välkomna i en småbarnsfamilj, säger Marcus Erosson, förälder i Västerås.

Andra förändringar är att taket i föräldraförsäkringen höjs. Regeringen hoppas på det sättet att fler pappor ska ta ut föräldradagar. Det blir i alla fall inte lika lätt att skylla på att man inte har råd.

I övrigt så är kanske den stora nyheten att att arvs- och gåvoskatten tas bort. Det får betydelse främst när småföretagare går i pension och ska överlåta företaget till barnen.

Det tas emot positivt, men Företagarnas vd Gunvor Engström har sagt att regeringen borde ha gjort mer, och att samtidigt höja socialavgifterna betyder att det blir småföretagarna som får betala, säger alltså företagarnas VD.

Många vinnare i budgeten alltså, men en sak upprör säkert många. den höjda bensinskatten från årsskiftet, 15 öre på bensin och 30 öre på diesel.

- Det är förstås inte lika glatt, men nånstans tar de ju pengarna det förstår jag också, säger Marcus Erosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista