"Demokratin hotas av sammanslagna kommuner"

Regeringen föreslår statligt stöd till kommuner som är beredda att gå samman med en eller flera grannkommuner. Bakgrunden är att många mindre kommuner idag har en ansträngd ekonomi och därmed problem med verksamheterna som skola, omsorg och samhällsbyggnad.

Att då gå samman med andra kommuner och bilda storkommuner skulle ge en annan kraft. Och för att stötta kommunerna erbjuds nu alltså statsbidrag till de som inledningsvis vill utreda förutsättningarna för en sammanslagning. Men känslorna är blandade bland länets kommuner.

Centerns riksdagsman Jörgen Johansson befarar att den lokala demokratin går förlorad när kommuner går samman.

- Besluten som berör människor skall fattas så nära som möjligt, säger han och pekar på konsekvenserna som de två stora kommunsammanslagningarna 1956 och 1971 fick i form av just förlorad demokrati. Och nu kommer regeringen med ännu ett förslag i den riktningen. Jag förstår inte hur man tänker, säger Jörgen Johansson till P4 Västmanland.

Förre kommunalrådet i Fagersta socialdemokraten Kjell Olsson, välkomnar istället förslaget.

- Jag har argumenterat under många år för att de tre bergslagskommunerna skall slås samman och nu har de chansen. Det gäller bara att lokalpolitikerna slutar tala om förlorad identitet och känsla för den egna bygden. Verkligheten bygger på krass ekonomi inte på känslor, konstaterar Kjell Olsson.

Kommunalråden i Fagersta och Skinnskatteberg, Stig Henriksson och Måna Mattsson är båda avvisande inför sammanslagningstanken. Ett utbyggt samarbete är bättre, konstaterar de båda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".