Satsningar för att bevara landsbygden

Det behövs komplement till det traditionella jordbruket om man ska kunna bo kvar på landsbygden. Därför har staten satsat på särskilda bidrag och dessutom dragit igång kampanjen ”Framtid på landet”.

Kampanjen har redan haft viss effekt säger Lennarth Granath, lantbruksdirektör på Länsstyrelsen:

- Det vi kan se hittills är att vi har fått ett ökat intresse för projektstödet och vi har ett antal projekt som är i gång. Man kan säga att man i alla fall fått en hjälp, en knuff, tack vare de här kontakterna man fått i kampanjen. Man har insett att genom att få stöd på vägen har man kunnat förverkliga sina idéer.

- Det är ju så att när man ger sig in i nya verksamheter så gäller det att skaffa sig råd om hur man gör och ta kontakt med andra som har prövat liknande. De är ju många gånger lite annorlunda verksamheter än det traditionella jordbruket, säger Lennarth Granath.

Hittills har man i Västmanland delat ut 12 miljoner kronor för landsbyggdsutveckling och olika projekt som handlar om allt från att förädla gårdens egna produkter till satsningar på turism, och det behövs alternativ.

Under de senaste åren har ett 80-tal jordbruk i länet lagts ner årligen och trenden fortsätter. Dessutom innebär EU:s nya jordbruksstöd som börjar gälla vid årskiftet att konkurrensen ökar ytterligare och gör det ännu svårare för många bönder att klara sig.

Men att det finns folk som bor och arbetar på landet är en förutsättning för att hålla landsbygden levande:

- Vi kan säkert hålla marken öppen genom att producera livsmedel och annat men om ingen bor på landsbygden blir det ändå ingen levande landsbygd. Så länge det finns människor som bor så finns det behov av service och skolor och annat som gör att verksamheter kan leva vidare, säger Lennart Granath.

Hur det har gått med de projekt som redan startats och vilken effekt de satsade miljonerna har haft är svårt att säga idag, men en utvärdering ska göras, enligt Lennarth Granath.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".