Svårt skydda djuren med bössan

1:09 min

Länsstyrelsen i Västmanland avslår ansökan om skyddsjakt på varg i Skultunareviret. Nyligen dödade och skadade ett vargpar en stor mängd får och lamm på Rörbo Gård norr om Skultuna. Den drabbade lammproducenten Walter Preiholt får enligt beslutet själv skydda sina djur under pågående angrepp men använder han bössan för att skydda djuren blir det problem.

– I och med paragraf 28 så blir det ju grovt jaktbrott och då tar ju staten mina vapen och automatiskt går det till åklagare. Jag blir då i förhand straffad för grovt jaktbrott tills utredningen är klar. Har man gjort ett sådant brott blir man ju av med sina vapen, säger Walter Preiholt.

– Om jag ska ha en möjlighet att hantera mina djur som kanske drabbas av en skada så kan jag ju inte avliva det. Det är ju ett rättsövergrepp som inte motsvarar någonting, tycker jag.

De elstängsel som rekommenderas är inte bra, tycker Walter. De måste vara tätare.

– Det har ju visat sig nu att de här stängslen som kanske då Länsstyrelsen och Viltskadecentret forskat fram inte klarar att skydda våra lamm eftersom de springer rakt igenom 7 000 Volt, det är inga problem för dem. Och ska vi klara det här så tror jag att vi måste ha tätare staket liknande de som finns på Skansen och Kolmården, säger Walter Preiholt.