Politiker räknar med fler operationsstopp

1:24 min

Operationsstoppet som infördes på Västerås sjukhus i förra veckan har nu hävts. De patienter som fått sina operationer inställda får en ny tid. Men det är inte omöjligt att samma situation kommer tillbaka.

– Jag tror inte vi kommer att kunna förutsäga att vi kan få sådana här toppar som vi fick förra veckan. Jag tror aldrig att vi kan bygga bort, att man blir ordentligt sjuk när man blir äldre, säger Rigmor Åkesson, socialdemokratiskt landstingsråd i Västmanland. 

Ett sådant stopp som vi såg förra veckan, det skulle alltså kunna hända igen? 

– Det skulle kunna hända igen, ja, säger Rigmor Åkesson. 

Enligt Rigmor Åkesson finns idag 521 vårdplatser i länet, de flesta i Västerås. Det inte antalet som ska ses över, utan hur platserna används, menar hon och får medhåll av oppositionen. 

– Egentligen räcker de, det var alla överens om. det är det som är det konstiga nu, att de inte kan samsas. samtidigt som man ser att det är många överbeläggningar på kirurgen så kan det vara lediga platser på medicin, säger Torsten Källberg, (FP). 

– Nu måste alltså fram fakta om hur man använder vårdplatserna, och hur man använder dem i länet också, säger Rigmor Åkesson, (S). 

Folkpartiets Torsten Källberg kan tänka sig en billigare form av vårdplats. 

– Vi får börja titta på om vi ska ha någon ”light-version” av vårdplatser, liknande patienthotell, som är billigare och där det inte behövs så mycket personal runt varje säng. Det skulle kunna vara en lösning, tror Torsten Källberg