västerås

Olika förutsättningar i Hockeyallsvenskan

1:27 min

Det är skillnad på lag och lag i ishockey-allsvenskan. Det visar en granskning över landet som Sveriges Radio Örebro har gjort. Örebro Hockey får 1,2 miljoner kronor i elitstöd från sin kommun, medan VIK:s elitstöd från Västerås kommun är noll kronor.

Just Örebro Hockey och VIK har faktiskt ett samarbete där de byter erfarenheter klubbarna emellan, men en stor skillnad är elitstödet säger Anders Eklund.

– Vi har olika förutsättningar, det är bara att konstatera, men vi försöker lära utav varann.

Två viktiga parametrar i en elithockeyklubbs ekonomi är bland annat elitstödet och lokalhyran, alltså hyran för ishallen. I allsvenskan är det stor skillnad på den klubb som har dyrast hyra till den som har lägst. Den billigaste hyran ligger på 500 000 kronor per år medan Leksand har en årlig hyra på 15 miljoner kronor. VIK Hockeys årshyra på arenan är ca 3 miljoner. De har nämligen en procenthyra, där publiksiffrorna bestämmer hur mycket de betalar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista