Västerås

Ofta bråk och fylla vid Stadsmissionen

1:40 min

Det är alldeles för stökigt och bråkigt utanför Stadsmissionens verksamhet i centrala Västerås. Det säger flera boende och affärsinnehavare i närheten som P4 Västmanland har pratat med.

Stadsmissionen driver en daglig öppen verksamhet för uteliggare och hemlösa, och en del boende vittnar om hotfull stämning, krossade flaskor, stank av urin, narkotikaaffärer och så vidare. Listan kan göras lång säger en av de boende.

Ronald Henriksson, direktor på Stadsmissionen, förstår att grannarna känner så här, men skyller ordningsproblemen på resursbrist och att det som händer utanför dörrarna inte egentligen är Stadsmissionens ansvar.

För att komma till rätta medproblemen efterlyser också Ronald Henriksson ett väl fungerade samarbete med alla goda krafter som vill hjälpa de här personerna som har hamnat i en situation av missbruk och hemlöshet.

Polisen åker till Stadsmissionen minst en gång per dag för att avstyra bråk, fylla och ta hand om påverkade personer.

Per Wideberg biträdande närpolischef säger till P4 Västmanland att polisen har först och främst allmänhetens trygghet framför ögonen och då ser de helst att Stadsmissionen dagliga verksamhet flyttar från centrum och lite längre från Systembolaget som ligger ett kvarter bort.

Ronald Henriksson tror dock inte på att bara flytta på verksamheten, det tar inte bort problemen.