Krav på frizon från mobilnätet

Elallergikern Lisa Bryngelsson i Arboga vill att kommunen inrättar en frizon från utbyggnaden av mobilnätet, en zon där det är lägre strålning än på andra håll. Arboga kommun har hittills sagt nej till frizoner från mobilmaster, men tekniska nämndens ordförande Jörgen Johansson säger att man inte slutgiltigt tagit ställning i frågan. Han skulle gärna se att det fanns frizoner, men vet inte om det är lagligt.
Det finns en kommun, Nässjö, som i sin så kallade översiktsplan lagt in mindre områden där det ska vara lägre nivåer på strålningen. Men om kommunen verkligen får behålla zonerna om någon skulle söka bygglov för en mobilmast i området är osäkert. En annan kommun som valt att säga nej till telemaster och antenner för det nya mobiltelefonnätet på taken till sina bostadshus är Halmstad. Det kommunala bostadsbolagets VD, Christian Alexandersson, säger till Hallandsposten att flera hyresgäster är oroliga för strålningen och därför har bolaget i Halmstad tagit beslutet att avvakta och säga nej.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".