Västmanland

Fler måste resa till andra län för vård

1:39 min

Västmanlänningar åker mer och mer till andra län för få att den mest specialiserade sjukvården. På sju år har antalet läkarebesök i andra län för så kallad högspecialiserad vård ökat med 65 procent.

En som har stor erfarenhet av att åka mellan Västmanland och Akademiska sjukhuset i Uppsala är västeråsaren Torbjörn Karlsson. När han fick beskedet att han hade cancer, fick han samtidigt veta att han skulle tas om hand på Akademiska.

– Det berodde på att den form av cancer jag hade fått var ovanlig. Så jag förstod att det här kvävde en mera specialiserad vård, berättar Torbjörn Karlsson.

Cancern var i bihålorna och hade gått upp i huvudet vid höger öga, och Torbjörn Karlsson lades in på neurokirurgen i på Akademiska i Uppsala där han opererades elva gånger.

Sedan väntade strålbehandlingen där han varje vardag i över en månad kördes tur och retur mellan Västerås och Uppsala.

För landstinget Västmanland finns det ingen chans att utföra sådana högspecialiserade operationer på hemmaplan, enligt landstingsrådet Denise Norström (S). Orsaken är att Västmanland är för litet, för att kunna hålla en tillräckligt hög kvalité på sådan vård.

Istället skickas patienter till främst till Akademiska sjukhuset i Uppsala, men också till andra sjukhus som Karolinska i Stockholm och Universitetssjukhuset i Örebro. Förra året köpte landstinget Västmanland högspecialiserad vård i andra län för 334 miljoner kronor.

Resorna blir fler och fler. Mellan 2003 och 2010 ökade västmanlänningarnas läkarbesök för högspecialiserad vård i andra län med 65 procent. En ökning som motsvarar 3 000 besök. Besöken kan både innebära undersökningar och operationer.

Torbjörn Karlsson är idag frisk från cancern och menar att det trots alla resorna var tveklöst värt att åka till Uppsala.

– Om du är medveten om att du får den bästa vård som går att få i landet, då gör du de här resorna med glädje, säger han.