Just nu

Sala

Kostenheten kostar för mycket

1:58 min

Att laga maten själv blev inget nollsummespel för Sala kommun som det var tänkt. Det har kommunen upptäckt den hårda vägen. Nu har de höga kostnaderna utretts. Kommunalrådet Per-Olov Rapp (S) tycker att felräkningen är mycket besvärande.

Sala kommuns Kostenhet har nu funnits i två år. Sedan januari 2010 har till Kostenheten till uppgift att laga mat till kommunens olika verksamheter, till exempel förskolor, skolor och äldreboenden. Men att laga maten själv har kostat betydligt mer än kommunen räknat med. Förra året gick Kostenheten back med nästan tio miljoner kronor och i år blir det ett minus på fem miljoner kronor. Orsaken är att kommunen helt enkelt inte visste vad maten i skolor, förskolor och äldreboenden faktiskt kostade innan Kostenheten bildades. Det säger kommunalrådet Per-Olov Rapp.

– Det kanske var ett dåligt förarbete helt enkelt, säger han.

Per-Olov Rapp säger också att det är mycket besvärande att det som kommunen trodde skulle bli ett nollsummespel i själva verket har kostat många miljoner.

Nu har en revisionsfirma i Sala granskat vad det är som kostar pengar. I rapporten nämns bland annat hyreskostnader, kapitalkostnader och ökade råvarukostnader, utgifter som kommunen alltså inte räknat med.

Exakt hur dessa kostnader kommer att påverka årets budget kan inte Per-Olov Rapp säga ännu, eftersom budgetarbetet pågår just nu. Men visst kommer det att märkas. Bland annat diskuteras återigen att höja priset på måltider som serveras vid kommunens serviceboenden.

– En viss höjning tror jag kan vara aktuell, men vi får diskutera hur hög den höjningen ska vara i så fall, säger Per-Olov Rapp.