Västmanland

Dyrare när vården är för långsam

1:53 min

Västmanland klarar inte av att ge alla invånare sjukvård i tid, vilket lett till att kostnaderna för att skicka västmanländska vårdgarantipatienter till andra län ökat kraftigt. Det kan också vara jobbigt för den som får vård på annat håll

Det finns flera orsaker till att västmanlänningar får vård i andra län. Det kan handla om den högspecialiserade vården som är för avancerad för Västmanland, det kan handla om valfrihet där någon väljer vård på annat håll och det kan vara enligt vårdgarantin.

När västeråsaren Anna Johansson skulle operera sitt ena knä var väntetiden upp mot ett år, så hon åberopade vårdgarantin och fick operation vid Sofiahemmet i Stockholm.

Undersökningarna och operationen i Stockholm gick bra, men när Anna, någon timme efter operationen, skulle hem blev det problem.

Hon hade blivit tillsagd att hålla benet rakt under hemfärden, men sjuktransporten var en vanlig taxi med tre andra patienter, så hon fick sätta sig i baksätet med böjt ben.

– Så resan hem var en mardröm. Det gjorde ont och jag grät och mådde illa. När jag kom hem mådde jag väldigt dåligt och hade väldigt ont så jag orkade inte ens ta mig in i huset, utan jag satte mig på sen stol som stod på gräsmattan. Då upptäckte jag att hela min högra sko var full av blod.

Såret efter operationen hade gått upp och Annas granne skjutsade henne till akuten där såret tejpades. Efter en lång, lång dag kom hon till slut hem till sin säng, med rejält ont i knät:

– Värkmedicinerna jag hade fått hjälpte inte, utan jag fick ligga och bita igenom allting. Det var ju ingen dag som jag kommer att glömma.

– Men i efterhand kan ju säga att jag ändå är tacksam att jag fick åka dit och bli opererad, för att jag vet ju inte hur länge jag hade fått vänta i Västerås, säger Anna Johansson.

År 2008 köpte Västmanland vårdgarantivård i andra län för en miljon kronor.

Sedan har kostnaden stigit: År 2009 var summan sex miljoner och 2010 hade kostnaden stigit till tio miljoner kronor.