Västmanland

Kommunikationsmiss bakom plågsam vårdresa

1:27 min

Det kan ha varit en kommunikationsmiss mellan Sofiahemmet och Samtrafik som gjorde att en patient, trots att hon ordinerats att sitta med benet sträckt, fick sitta med böjt ben under en taxiresa. Det säger Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhuschef för Västmanlands sjukhus.

Som vi berättat tidigare valde en patient i Västmanland - för att få vård i tid - att få sitt knä opererat i Stockholm genom den så kallade vårdgarantin.

Efter operationen sa läkarna att benet måste hållas utsträckt. Men taxin som kom och hämtade kvinnan hade två andra patienter från Västmanland i bilen - och hon var därför tvungen att sitta med benet böjd.

Det resulterade i att såret gick upp och att hon vid hemkomsten var tvungen att åka till akuten i Västerås.

– Det är beklagligt och väldigt olyckligt att patienten fått sitta i en taxi tillsamman med andra patienter och inte kunnat ha benet i högläge, säger Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhuschef för Västmanlands sjukhus.

– Vi har ju också ett ansvar för att patienterna blir opererade inom 90 dagar, och kan vi inte det så har patienten själv möjlighet att opereras någon annanstans, och det här har ju gått bra tidigare, säger hon.

Är det en kommunikationsmiss mellan den som bokade den här sjuktransporten, eller skulle hon ha stått på sig mer?

– Jag tycker inte att man ska lägga det här på patienten, hade den här patienten transporterats mellan Sofiahemmet och Centrallasarettet i Västerås så hade det varit Centrallasarettets ansvar under hemtransporten, men i det här fallet är det Sofiahemmet som då beställer transporten och ska se till så att patienten kommer hem i gott skick, säger Liselott Sjöqvist.

– Det här verkar ju vara en kommunikationsmiss mellan Sofiahemmet och Samtrafik, säger hon.