Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mobil vårdenhet för asylsökande

"Man söker för precis samma saker"
1:24 min

I Västmanland finns en särskild vårdenhet som riktar sig till människor som kommit till Sverige från andra länder. De kan vända sig till Asyl- och Integrations hälsan i Västerås, men de har hela länet som arbetsfält.

Och det är möjligt genom att de, åtminstone för tillfället, också kan vara mobila.

– Det fungerar väl ganska bra nu, i år har vi ett nytt projekt som vi driver tillsammans med Fagersta kommun där vi får projektmedel från Migrationsverket för att utveckla ett mobilt team i länet. Vi kan åka ut till vårdcentralerna och göra hälsoundersökningar och ge bra information om svensk hälso- och sjukvård till nyanlända ute i länet, säger verksamhetschefen Pia Carlsson.

– Men tyvärr är det här ett projekt som tar slut vid årsskiftet och vi hoppas att vi får bidrag för att permanenta verksamheten under 2012.

Skiljer det sig i vilken typ av vård man söker för?

– Man söker för precis samma saker, men lite också beroende på vilken bakgrund man har. Kommer man från ett land där det inte funnits någon organiserad sjukvård under kanske 20 år så har man mycket med sig till Sverige. Du har utvecklade svåra sjukdomar som inte har behandlats och som vi sällan ser i Sverige.

Vad är det för frågor de oftast har?

– Oftast undrar de varför de inte får någon behandling, alltså varför får jag ingen antibiotika eller medicin, utan vi säger istället gå hem och vila, ta lite alvedon, drick mycket och ta det lugnt och se om du inte kan bli bra själv, säger verksamhetschefen Pia Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".