Västmanlands tingsrätt i Västerås. Foto: Patrik Åström/SR Västmanland

Våldtäktsrättegång igång

Rapport från våldtäktsrättegången
1:39 min

Idag startade rättegången i Västmanlands tingsrätt mot en 34-årig man och två 15-åriga pojkar från Hallstahammar som står åtalade för bland annat grov våldtäkt mot en 14-årig flicka. Men pojkarna är också offer, enligt åklagaren.

Det var vid två tillfällen i augusti som 34-åringen och 15-åringarna misstänks ha utnyttjad den 14-åriga flickan, samtidigt som 34-åringen filmade övergreppen. Vid det ena tillfället deltog dock bara den ena 15-åringen.

Samtidigt som 15-åringarna är åtalade för våldtäkt är de också offer. Enligt åklagaren utnyttjades de av 34-åringen för sexuell posering.

Förutom vid våldtäkterna har de också vid andra tillfällen poserat nakna för den 34-årige Hallstahammarsbon. Detta i utbytte av tobaksprodukter, enligt åtalet.

34-åringen står åtalad också för detta.

Samtliga åtalade nekar till brott, även om 15 åringarna medger att de har haft samlag med den 14-åriga flickan. De säger att de trodde att flickan var över femton år.

I rättegångssalen i morse hade de åtalade samlats, liksom deras familjer. Den 14-åriga flickan satt dock i ett annat rum för att kunna berätta sin historia utan att känna sig skrämd av 34-åringen.

Som brukligt när den handlar om barn och sex hölls rättegången bakom stängda dörrar.

Den 14-åriga flickan kräver skadestånd på 250 000 kronor av de åtalade om de blir fällda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".