Mellanskogs Regionchef tror Västmanländska sågverk klarar sig bra. Foto: Mellanskog.

Tufft läge för många sågverk

"Jag ser inga neddragningar än"
1:50 min

Sågverken har det kärvt just nu, och flera sågverk i landet har lagts ner i år. Men sågverken i Västmanland ser ut att klara sig undan de värsta effekterna.

Det här året och framför allt under hösten är lönsamheten ansträngd, säger Bo Swartström, regionchef på Mellanskogs region syd, där Västmanland ingår.

Förklaringarna till detta är bland annat en osäker världskonjunktur, och att skogsägarna har tagit ut höga priser för skogen.
Tidigare i höst försökte Mellanskog möta det , och man sänkte priserna med fem procent.

Problemen har märkts ännu tydligare på andra håll i Sverige, där flera sågverk har fått stänga - och så illa är det inte i Västmanland - ännu i alla fall.

– Jag ser inga neddragningar än, men skulle situationen försämras så är det ju klart att man till sist kommer till någon form av produktionsbegränsningar om man inte kan sälja trävarorna. Men där är vi inte riktigt ännu, säger Bo swartström.

En annan faktor som har lett till tuffare villkor för sågverken är den arabiska våren. Visst är det bra att demokratin vinner mark, men under oroligheterna har många arabländer köpt betydligt mindre från svenska sågverk, säger Bo Swartström.

– Det har väl varit så oroligt att det till och från köpts betydligt mindre. Men det börjar komma igång igen här under hösten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".