Sjukhuset i Västerås / Foto: Camilla Olsson / SR
Västmanland

Nu måste vården spara in 180 miljoner

"Vi försöker ta ett ansvar"
1:44 min

Sjukhusvården i Västmanland har minus i kassan. I år går man ju 180 miljoner kronor back. Nu drar politikerna i handbromsen, för nu måste det börja sparas inom vården. Man får tre år på sig. Nästa år ska sjukhusvården spara 70 miljoner kronor.

– Idag går det åt mer pengar än vad man har budgeterat och så kan vi inte fortsätta, säger Denise Norström (S), landstingsstyrelsens ordförande.

– Men vi försöker ta ansvar för att verksamheterna ska ha en rimlig chans att arbeta och fatta kloka beslut, och ändå behålla en god kvalité på vården, säger Denise Norström.

Totalt omsätter sjukhusvården i Västmanland tre miljarder kronor. I år går man alltså 180 miljoner kronor back.

För att vården ska klara av besparingarna får man tre år på sig: 70 miljoner kronor ska sparas år 2012, 70 miljoner 2013 och 40 miljoner år 2014.

Landstinget tappar dessutom 40 miljoner kronor i skatteintäkter som man hade räknat med nästa år.

Enligt Denise Norström måste alla möjligheter att spara ses över. Det kan handla om att samarbeta med andra landsting, att vården helt enkelt slutar med vissa uppgifter eller att Landstinget Västmanland slutar köpa tjänster av andra och genomför dem själva.

Men samtliga kliniker får dessutom räkna med besparingar.

Nu ska sjukhusförvaltningen, med sjukhusdirektör Lennart Iselius i spetsen, sätta sig med alla verksamhetschefer och gå igenom exakt hur man ska spara och på vad.

Landstingledningen kommer dessutom att ha en större insyn i det arbetet än man haft förut:

– Då kommer vi också kunna följa upp vad som har hänt under året. Ser vi att det springer iväg åt nåt håll så kan vi gå in och se vad man behöver göra för att rätta till det, säger Denise Norström till P4 Västmanland.

– Men det är svårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".