Del av södra Tappebosjön / Foto: Linnéa Pettersson SR

Flodkräftor i fara

"Det finns inte en kräfta kvar"
1:27 min

För tre år kom markägare och boende i konflik över vilken nivå vattnet i Tappebosjöarna utanför Västerfärnebo skulle ha. Efter en dom i Tingsrätten togs dammluckan som fanns i utloppet av sjöarna bort.

Tingsrätten baserade sitt beslut på en vattendom ifrån 1927 och boende kring Tappebosjöarna överklagade domen men Miljööverdomstolen tog inte upp fallet och luckan togs bort.

Trots att de boende förlorade den juridiska kampen så har Hans Harryson som bor vid Tappebosjöarna fortsatt sin kamp. Han har sett hur naturen påverkats av den sänka vattennivån.

– Vattennivån sjunker alldeles för mycket säger Hans Harryson.

Enligt Hans så har fiskarna inte lekt på två år, vattenkvaliteten har blivit sämre och den rödlistade flodkräftan som ska skyddas för att inte dö ut i vilt tillstånd har försvunnit.

– Det finns inte en kräfta kvar säger Hans Harryson.

Vi hade ett litet bestånd med flodkräftor men nu när deras gömslen är uppe på torra land så finns dom inte kvar fortsätter Hans Harryson.

Kräftorna som Hans säger är borta är av arten flodkräfta och den är rödlistad. Vilket innebär att det ska skyddas för att inte dö ut i vilt tillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".