Inga datorer till Irsta. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Västerås

Personal fråntagna sina datorer

"Miss i kommunikationen"
1:36 min

Tidigare i år fick ett tiotal förskollärare och fritidspersonal på Irstaskolan bärbara datorer som skulle användas som ett nytt arbetsverktyg men nu har Västerås Stad ändrat sig och tar tillbaka datorerna.

Det här är något som har väckt ilska hos personalen på skolan. Annika Appelqvist, förskollärare på Irstaskolan tycker inte att det här har gått rätt till från kommunens sida.

– Jag tycker det har varit en kränkande hantering. Det känns så orättvist att man fått en dator, man blir glad för det, man lär sig det verktyget och jobbar verkligen med det och sen bara ändrar de sig.

Hon säger  vidare att de har fått klä skott för att någon annan har gjort fel och då är det de som får ta det. Annika Appelqvist tycker kommunen har skött det dåligt och tycker att man skulle funderat hur många och hur det skulle se ut  innan man delade ut datorerna.

Det var i maj som förskollärare och fritidspersonal på Irstaskolan fick var sin bärbar dator, datorer som skulle användas i det dagliga arbetet, men som också skulle underlätta kontakten med föräldrar då man kunde kommunicera via mail och hemsidan. I och med utdelningen fick man också en obligatorisk utbildning och introduktion i det nya sättet att jobba på.

Teddy Söderberg, verksamhetschef för grundskolan på Västerås Stad, förklarar att det blivit fel när man delade ut datorerna i våras och att man inte upptäckt det förrän nu.

Han menar att datorerna i själva verket aldrig skulle gått till personalen på Irstaskolan, utan till lärare på andra skolor och att det hela resulterat i ett olyckligt missförstånd.

– Det har ju blivit en miss i kommunikationen, vi står där vi står och vi måste prioritera så att elever och undervisande personal får datorerna först helt enkelt.

Trots det som hänt har Annika Appelqvist och hennes kollegor på Irstaskolan, inte gett upp hoppet.

– Vi hoppas att vi får tillbaka våra datorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".