Västerås mötesplats för jämställdhet

I helgen träffas hundratals kvinnor från Sverige, Estland, Lettland, Litauen och Polen för att diskutera jämställdhet och bygga nätverk över Östersjön. Mötesplats: Västerås.

Mötet arrangeras av Mälardalens kvinnolobby, Västerås folkhögskola och genusforum på Mälardalens högskola.

- Det finns en inställning hos många att vi i Sverige inte har något att lära av andra när det gäller jämställdhet, säger Birgitta Lindh Johansson, Mälardalens kvinnolobby.

- Vi tror att allt är OK, men i själva verket finns det under ytan ett starkt motstånd mot jämställdhet även här!

En av talarna på mötet är Aiste Urboniené, direktor för genuscentret vid Kaunas universitet i Litauen, ska bland annat prata om kvinnor och möjligheten till karriär i Litauen.

Hon menar att Sverige kan vara en förebild när det gäller jämställdhet; svenskarna kan ha sett samma problem men i lägre grad.

- En annan viktig del av mötet är att vi från de baltiska länderna och Polen kan ta hjälp och lärdom av varandra i jämställdhetsarbetet.

- Dessutom finns det i Sverige så många myter om våra länder. Genom att umgås och lära känna varandra kan vi få bort det, säger Aiste Urboniené till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".