Cykellyset är en viktig säkerhetsdetalj som kan vara dyr att glömma. Foto: Henrik Wallenius/SR

Polisen riktar ljuset mot cyklisterna

Nu - om inte förr - är det dags att se över sin cykel. Det tycker i alla fall polisen. De närmaste veckorna kommer polisen att kontrollera cyklisterna i Västmanland extra mycket.

– Nu när mörkret har kommit är det extra viktigt att ha fungerande belysning och reflexer på sin cykel, säger Jörgen Bergfast, chef för Trafikpolisenheten i Västmanland.

Därför kommer polisen i länet att satsa extra mycket resurser på cyklisterna och deras cykelbelysning och reflexerde närmaste veckorna.

Men det handlar inte bara om cykellyset: polisen ska också kontrollera hur cyklisterna följer trafikreglerna i allmänhet. Det kan exempelvis röra sig om man skjutsar på cykeln, stannar vid stopptecken och om man cyklar på trottoarer.

Syftet med insatsen är att förbättra säkerheten för cyklisterna, men också för andra:

– Det kan vara svårt att hinna undan för cyklister på gång- och cykelbanor om en cyklist dyker upp i mörkret utan belysning, säger Jörgen Bergfast.

Det kan bli dyrt att cykla utan tillräcklig belysning och reflexer. Den som cyklar utan godkända fram- och baklyktor och reflexer får böta 1 000 kronor.

Samma belopp gäller om man cyklar på trottoarer eller ägnar sig åt paråkning på cykel, enligt polisen.

Att inte stanna vid stopplikt kostar också 1 000 kronor.

Men ännu dyrare är det att cykla mot rött; det kostar 1 500 kronor.

Polisens cykelsatsning startar den här veckan, vecka 44, i samband med höstlovet.

Den ska pågå under hösten och början av vintern, skriver Polismyndigheten i Västmanlands län i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".