Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eva Thors Adolfsson. Foto: M Carlsson/SR.
Västmanland

För lite personal för diabetessjuka

"Vi har ingen tid för utvecklingsarbete"
1:27 min

Bemanningen för att hjälpa diabetessjuka i Västmanland är för låg. Inom primärvården har länet bara en tredjedel av den bemanning eller tid som man, enligt bland andra Socialstyrelsen, bör ha för att kunna ge en bra diabetesvård.

Det ger konsekvenser, enligt Eva Thors Adolfsson, samordnare i landstingets diabetesråd:

– Idag bedriver vi inte patientutbildning som vi borde göra.

– Vi har inte uppföljning för dem som behöver ökat stöd och ligger dåligt till i sin diabetes och vi har ingen tid för utvecklingsarbete, säger Eva Thors Adolfsson.

För att hinna med det som bör hinnas med kan en diabetessköterska som jobbar heltid med diabetes inom primärvården ta hand om mellan 400 och 500 diabetespatienter.

Men i Västmanland ligger bemanningen bara på en tredjedel av det som behövs för att klara det.

Under 2012 ska det dock bli bättre. Enligt beslut av landstingsstyrelsen ska bemanningen ökas till två tredjedelar av vad som rekommenderas för att kunna ge bra vård.

Det betyder att Västmanland hamnar i nivå med riksgenomsnittet, men ändå ligger lågt.

Ett sätt att öka bemanningen kan vara att låta sköterskor jobba heltid med diabetespatienter i stället för att även ha flera andra arbetsuppgifter.

Trots ökningen kommer bemanningen ändå att vara låg framöver.

– Ja, vi får ta ett steg i taget, så får vi mäta därifrån och se vad det här innebär, säger landstingsrådet Denise Norström (S).

– Om det behövs ytterligare satsning får vi ta det steget. Det här är vad vi klarar av idag. Det är tight ekonomiskt, men vi har ändå valt att göra den här prioriteringen för den är så viktig, menar Denise Norström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".