Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
I politikens högborg i Sala bjuds det in till insyn. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland

Olika syn på små partiers insyn

"En demokratisk rättighet"
1:34 min

Små partier, som inte har tagit sig in i kommunala nämnder och styrelser av egen kraft, kan få så kallade insynsplatser. Men det beror helt på vilken kommun man verkar i. I Fagersta har den styrande röda majoriteten sagt blankt nej till Sverigedemokraternas begäran, medan man i Sala har en helt annan inställning.

Sala har haft insynsplatser en längre tid, även under förra mandatperioden.

– Jag tycker att det är viktigt ur demokratisk synpunkt att alla partier som är representerade i kommunfullmäktige, har möjlighet att få ta del av beslutsunderlag och ta del av tjänstemännens motiveringar för de skrivelser som kommer fram. Jag ser det som en demokratisk rättighet, säger Per-Olov Rapp, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen i Sala. 

I Sala är det nu Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet som har insynsplatser i kommunstyrelsens arbetsutskott.

I Kungsör har alla partier insynsplatser i bokslut och budgetberedning. 

Men Västerås har inga insynsplatser och enligt stadsledningskontoret har det inte heller kommit någon sådan begäran. Detsamma gäller Arboga, Skinnskatteberg och Norberg. Surahammar ska behandla en ansökan från Sverigedemokraterna medan Köping sagt nej till Socialistiska Partiet, Hallstahammar nej till Miljöpartiet och Fagersta nej till Sverigedemokraterna. 

Enligt Sveriges kommuner och landsting ger kommunallagen möjlighet till insynsplatser, men det finns inte något tvång. Men i grunden handlar det om demokrati, menar man i alla fall i Sala. 

– Från Salas sida har vi tyckt att det varit viktigt, och det underlättar också förståelsen för de beslut som tas, och att vi får en levande demokrati med debatt. Det tycker jag är det viktigaste, säger Per-Olov Rapp (S). 

Har det uppstått några problem, som du ser det, med insynsplatser? 

– Absolut inte, tvärtom, det tycker jag är en fördel. Sedan innebär inte insynsplatserna att de får vara med och lägga förslag och ta besluten. Men de får del av allt underlag till beslut, säger Per-Olov Rapp, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen i Sala.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".