Politiker i Kungsör vill gynna kvinnorna - avstår sin plats i fullmäktige

Jämställdheten - eller kanske avsaknaden av jämställdhet - i våra politiska församlingar diskuteras ofta. Men nu gör en manlig politiker i Kungsör faktiskt något för att öka antalet kvinnor i politiken - han avstår från sin egen plats i kommunfullmäktige.

I Kungsör agerar nu en av fullmäktiges ledamöter för att öka antalet kvinnor i politiken.

Det är folkpartisten Hans Hillerström som avstår från sin plats, bland annat av skälet att nästa person i tur är en kvinna.

För det är viktigt att det är någorlunda balans, tycker han.

- Ja, det tycker jag. Men det är inte självklart att de blir bättre med fler kvinnor; det finns lika mycket prestige bland kvinnorna. Vad vi behöver är människor med idealitet som kan driva frågor, säger Hans Hillerström till P4 Västmanland.

Folkpartiet har i dag fyra platser i Kungsörs fullmäktige, och i och med det här platsbytet så blir det två män och två kvinnor.

Just Folkpartiet har sedan valet drabbats av att flera kvinnor har lämnat sina uppdrag. Men tack vare att Hans Hillerström nu lämnar över till Eva Petterson lyckas partiet behålla balansen.

- Det känns bra att han gör det av det skälet, säger Eva Pettersson, som snart tar plats i Kungsörs kommunfullmäktige.

Även i de andra partierna i Kungsör är balansen relativt bra.

Enligt en rapport som Länsstyrelsen har tagit fram finns det bara två kommunfullmäktige i länet där det sitter fler kvinnor än män: Skinnskatteberg och Kungsör.

I de övriga nio fullmäktigeförsamlingarna är männen i majoritet.

När det gäller kommunstyrelser är det manlig majoritet i samtliga elva kommuner i Västmanlands län.

- Kanske beror det på att kvinnor har större ansvar för hemmet ,och att det därför blir tungt att kombinera med politiken, säger Eva Pettersson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista