Sandvik i Hallstahammar. Foto: Linnéa Pettersson/SR.

Sandvik varslar 65 i Hallstahammar

Verkstadskoncernen Sandvik varslar 65 av sina anställda i Hallstahammar om uppsägning. 20 tjänstemän och 45 kollektivanställda berörs av varslet. Totalt varslas 295 personer i Sverige.

Förutom de 65 i Hallstahammar varslas 230 personer i Sandviken. Där berör varslet enbart tjänstemän.

Varslen gäller anställda vid Sandvik Materials Technology och Sandvik Mining and Construction i Sandviken, samt vid Sandvik Materials Technology i Hallstahammar. På anläggningen i Hallstahammar jobbar sammanlagt 540 personer.

Sandvik i Hallstahammar tillverkar produkter som finns i spisar, ugnar, brödrostar och torktumlare, och det kommer inte att bli lönsamt framöver, och därför måste man krympa bemanningen.

Förändringarna beräknas vara genomförda under första halvåret 2012.

– Vår ambition är att arbetet ska kunna genomföras så snabbt som möjligt för att minska perioden av ovisshet för våra anställda, säger Jonas Gustavsson, vd för Sandvik Materials Technology, i ett pressmeddelande.

Efter en översyn har man kommit fram till att företaget har en övertalighet på runt 500 anställda i världen.

I sin delårsrapport, som kom i morse, redovisar Sandvik-koncernen en vinst före skatt på 1 110 miljoner kronor för tredje kvartalet 2011.

Det kan jämföras med vinsten på 2 120 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

IF Metalls ordförande i Hallstahammar och Köping, Niklas Videll, tycker det är tråkigt men kan samtidigt förstå att det är nödvändigt. Även för facken Unionen och Akademikerförbundet var neddragningarna väntade.

– Det är ingen rolig sits vi sitter i och det är tufft, men det är en strukturdel vi måste göra. Vi har fasat ut olönsamma produkter och tyvärr kan man ju faktiskt inte ha kvar produktionskapacitet då, säger Niklas Videll.

– Det är ju människor det handlar om och vi ska göra precis allt vad vi kan för att det ska bli bra lösningar.

Vilka lösningar kan det bli fråga om?

– Vi har ju en grupp med äldre, så självklart måste det bli någon form av avtalspension. Jag tror nog att vi ska komma till lösningar så att vi fixar det här, säger IF Metalls ordförande i Hallstahammar och Köping, Niklas Videll.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".