Denise Norström
Västmanland

Landstingsråd besviken på SOS Alarm

Fortfarande bråkar Landstinget Västmanland och SOS Alarm om vem som ska betala för den nya teknik som behövs för att Medhelp ska kunna se vem som ringer efter hjälp. Landstingsråd Denise Norström är mycket irriterad.

I går tog det privata företaget Medhelp över ambulandsdirigeringen i Västmanland från SOS Alarm.

– Jag är besviken på hur SOS Alarm har hanterat den här frågan. Jag har känt att det hela tiden funnits hinder för att hitta bra lösningar. Jag känner inte riktigt att vi har haft en okej kommunikation, säger Denise Norström, socialdemokratiskt landstingsråd i Västmanland.

SOS Alarm förlorade upphandlingen om ambulansdirigeringen till det privata företaget Medhelp i december förra året. Men SOS Alarm har fortfarande det statliga uppdraget att hantera 112-samtalen, det är fortfarande SOS Alarm som svarar - men nu måste de direkt koppla vidare samtalet till Medhelps personal som ska skicka ut en ambulans, och det är där problemen börjar.

Först vägrade SOS Alarm att lämna ut numret på de som ringer och var de ringer ifrån, de hänvisade till sekretess. Men det fanns inga lagliga hinder så nu får Medhelps personal numren muntligen från SOS Alarm, och där börjar nästa problem.

Den teknik som behövs för att tekniskt kunna skicka över numret finns inte i dag, och varken SOS Alarm eller Landstinget Västmanland vill stå för kostnaden.

– Det här är ett jätteproblem. Vi har diskuterat den här frågan med SOS Alarm i flera månader. Vi måste följa ingångna avtal med Medhelp och köra igång trots att den här frågan inte är löst.

SOS Alarm har haft ett år på sig, men det har varit mycket bråk under den tiden. Jag är inte alls tillfreds med hur det här hanterats, säger landstingsrådet Denise Norström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".