Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Erica Ahlnäs Sahlström har jobbat mycket inom Bemanningstjänst. Foto: Helena Mellander/SR

Stressade timvikarier i Västerås stad

"Stress nå´t så fruktansvärt"
3:39 min

Timanställda hos Västerås stads vikariepool Bemanningstjänst känner stor stress. Det är främst "först-till-kvarn"-systemet via sms, som man använder sig av när man utlyster lediga vikariat, som väcker oro. Något som även fackförbunden riktar kritik mot.

Att alltid vara beredd och känna ständig stress för att missa ett sms och därmed ett jobbtillfälle. Det är en verklighet som många som jobbar inom ProAros vikariepool Bemanningstjänst lever i.

Det är till Bemanningstjänst som arbetsgivare inom vård, omsorg, skola och barnomsorg i Västerås stad ska vända sig när ett tillfälligt personalbehov uppstår.

Och det är sättet som de lediga vikariaten annonseras ut på, enligt "först-till-kvarn"-principen, via sms, som har väckt starka reaktioner hos både fackförbund och bland de timanställda.

Efter att ha registrerat sig som tillgänglig för jobb skickas sms från Bemanningstjänst ut när lediga vikariat dyker upp. Det gäller då att svara "Ja" så fort som möjligt. Har man tur och är tillräckligt snabb, ja då har du jobb.

För du är inte ensam om att bli erbjuden vikariatet. Du konkurrerar hela tiden med andra timvikarier om de dyrbara jobbpassen.

Även när man redan är ute på jobb måste man ha mobilen till hands om förfrågningar om andra vikariat framöver, skulle dyka upp.

– Bara av att veta att man måste sitta med telefonen i handen ifall man får ett sms, det är ju stress nå´t så fruktansvärt, säger Erica Alhnäs Sahlström.

– Man blev ju helt besatt av det där. Man var alltid tvungen att ha telefonen på högsta volym när man sover så att man hör på morgonen om de skulle skicka ut. Så ska det ju inte behöva vara. Det är ju jättetokigt, fortsätter hon.

Erica berättar att man som timvikarie kan få sms klockan fem på kvällen såväl som klockan sex på morgonen. Även på helger.

– Man måste vara beredd. Man duscha rmed mobilen på och väntar på att det kommer ett sms för att man inte ska missa något jobb. Man ska gå upp klockan sju för att vara beredd, säger Durda Polunic, har jobbat som timvikarie inom barnomsorgen sedan 2005.

Det här är något som flera fackförbund som P4 Västmanland varit i kontakt med reagerat på.

Nicklas Gustafsson på Kommunal berättar att många medlemmar vänt sig till honom om just detta.

Många mår dåligt, säger han, och känner sig stressade över att ständigt vara i stand by för att kunna tacka ja till jobb.

– Det här ju något som 2011 inte borde existera, att man har de här villkoren för att kunna jobba. Jag kan ju bara föreställa mig vilket stressmoment det måste vara att alltid känna att man ska ha mobilen med sig för att få pengar så att man klarar av att leva, säger han.

– Det är en stor maktlöshet man känner, det är så jag uppfattar det när det är medlemmar som kommer till oss. Man känner sig inte kapabel att påverka sin egen arbetssituation. Utan det är antingen att acceptera att det ser ut såhär, eller att leta sig ett efter annat jobb, och så ska det inte vara.

Förutom en otrygg tillvaro där man inte vet hur mycket man kommer att få jobba, beskriver många timvikarier Bemanningstjänst som en anonym och svårtillgänglig arbetsgivare, berättar Nicklas Gustafsson.

Den enda kontakten de hade var i princip via de sms som skickades ut, berättar Erica Ahlnäs Sahlström, som jobbat mycket inom Bemanningstjänst.

– Det är ju jättesvårt för att det är ju olika man pratar med hela tiden, jag har ingen aning om vilka som jobbar där. Jag vet inte vad de heter över huvudtaget och jag vet inte vem som är chef. Man har ju ingen kontakt över huvudtaget med kontoret.

Det blir svårt med relationerna till chefen, tycker hon:

– Det är ju tråkigt, man ska ju kunna ha kontakt. I och med att man inte känner de som är där så kan man ju inte bilda någon typ av relation till dem. Allt det här vanliga som man ska ha med sin chef, det finns inte, säger Erica Ahlnäs Sahlström.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".