Foto: Jonas Ekströmedr/ Scanpix

Områden för utplacering av varg utpekade

Västmanland är bland de åtta mellansvenska län som regeringen har bett peka ut två tänkbara områden var, dit varg skulle kunna flyttas. Nu har Naturvårdsverket samlat in svaren.

Länsstyrelserna i de svenska varglänen har pekat ut nio områden där genetiskt värdefulla vargar som flyttats från exempelvis renskötselområdet, kan släppas fria.

Det ska vara områden som inte redan är vargrevir,och med få tamdjur.  De ska ligga långt ifrån större vägar och järnvägar. Områden får inte heller ligga för nära norska gränsen, för att undvika att varg utvandrar.

Västmanland, Uppsala och Stockholms län har angett ett område vardera. Västra Götaland, Värmland och Gävleborgs län har pekat ut två möjliga områden var.

Länsstyrelsen i Västmanland har pekat ut Färnebofjärden som ett lämpligt område att placera ut vargar i.

Men två av de tillfrågade länsstyrelserna, i Dalarna och Värmland, har nekat att ge förslag på tänkbara platser att ta emot varg på. De menar att det inte fanns några lämpliga områden att peka ut.

Riksdagen har beslutat att högst ett 20-tal vargar kan komma att flyttas inom fem år. Detta för att undvika inavel och för att flytta genetiskt värdefulla djur hellre än skjuta dem.

Den första flytten kan ske snart av ett vargpar från norra Dalarna.

Utpekade områden:

  • Hassela och Hedesunda i Gävleborgs län.
  • Heby i Uppsala län.
  • Nordvästra delen av Stockholms län.
  • Kilsbergen och Tiveden i Örebro län.
  • Färnebofjärden i Västmanlands län.
  • Svenljunga och Karlsborg i Västra Götalands län.

(Källa: SNV/ TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".