Seija Andersson på sin dagliga promenad med hundarna. Foto: Liselotte Karlsson/SR

Dagen efter varslet i Hallstammar

"Klart man blir skraj"
1:20 min

Igår kom ju beskedet att industrikoncernen Sandvik varslar 65 anställda i Hallstahammar, vilket är många sett till kommunens folkmängd. Seija Andersson, som bor i Hallstahammar sedan många år, ser ganska mörkt på framtiden.

– Idag känns det som det utvecklas bakåt. Min man jobbar ju på Sandvik. Det var inte kul att höra det där, säger Seija Andersson i Hallstahammar. 

Ja, idag är det alltså "dagen efter" i Hallstahammar. Om man skulle översätta gårdagens varsel till exempelvis Västerås så skulle det motsvara ett varsel av 475 personer. 

65 får alltså lämna jobbet på Sandvik i Hallstahammar, och på ortens arbetsförmedling finns det idag tio lediga jobb. 

Frågan är nu hur det ska gå att hitta ett nytt arbete för de som mister jobbet. Seija Andersson vet inte om just hennes man förlorar sitt arbete. 

– De har ju haft möte på jobbet. De är medvetna om att folk ryker därifrån. Vi hoppas ju att han får vara kvar. Han har ju inte så långt till pension, säger Seija Andersson. 

Seija Andersson och hennes man är förstås oroliga. De har alldeles nyss köpt ett nytt hus i Hallstahammar. 

– Då är man ju litet skraj. Jag har förtidspension. Det blir tufft det här. Det blir tufft för många andra, det är många andra som har hus också. 

Ovissheten är jobbig, men hon hoppas att hennes man och de andra anställda på Sandvik snart ska få besked om vilka som blir av med jobbet. 

– Det får nog veta ganska snart vilka som blir varslade och vilka som kanske får gå i förtida pension, säger Seija Andersson i Hallstahammar, vars man alltså jobbar på Sandvik.

Storvarsel på Sandvik i Hallstahammar och Sandviken

Sandvik i Hallstahammar / Foto: Linnéa Pettersson SR

#text=4775845#tillverkar produkter som finns i spisar, ugnar, brödrostar och torktumlare, och det kommer inte att bli lönsamt framöver, och därför måste man krympa bemanningen. Förändringarna beräknas vara genomförda under första halvåret 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".