Varselsamordnare Bernhard Randehall och Nicklas Lantz, chef på arbetsförmedlingen i Hallstahammar. Foto: Liselotte Karlsson/SR.

Arbetsförmedlare luttrade men hoppfulla

"Man måste ju ge förhoppningar"
1:21 min

Arbetsförmedlingen i Hallstahammar försöker se ljust på framtiden, trots Sandviks varsel. Det finns bara tio lediga jobb i kommunen, men i hela landet finns betydligt fler, framhåller arbetsförmedlingen .

– Det första vi gör är att ta kontakt med arbetsgivaren för att inleda ett samarbete. När kommer vi in i det här, vad kan vi göra? Vi vill samarbeta så fort som möjligt, säger Nicklas Lantz, chef på arbetsförmedlingen i Hallstahammar. 

Det finns just nu bara tio lediga jobb i Hallstahammars kommun, vilket innebär att arbetssökande kan behöva tänka i ett vidare begrepp, både geografiskt och yrkesmässigt. 

– Tittar man nationellt så kom det in 55 000 nya arbeten under september månad. Men i Hallstahammar finns det inte så mycket. Man får kanske vara beredd att söka sig någon annanstans om man blir arbetslös nu, säger Nicklas Lantz. 

Bernhard Randehall, varselsamordnare på arbetsförmedlingen i Hallstahammar, framhåller att situationen inte behöver vara så negativ som det kanske verkar. 

– Man måste ju ge förhoppningar. Det finns ju jobb. Det är inte alldeles becksvart. För många kan det vara ett "upp-lyft, kanske ett nytt yrke, en ny utbildning, säger Bernhard Randehall.  

– Vi har ju varit hårt drabbade eftersom det är en industriort. Sista gången hade vi varsel på alla stora företag. Det är liksom inget nytt här, säger varselsamordnare Bernard Randehall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".