Andreas Ranhem, Läkarförbundet. Foto: Marcus Carlsson/SR.
Västmanland

Så kan beslut om vården bli bättre

"De som har ansvaret får verktyg att ta bra beslut"
1:36 min

Nu går det tydligare att se hur sjukvården bör prioritera så att resurserna läggs där de gör störst nytta. I en uppdaterad rapport från bland andra Socialstyrelsen kan politiker och andra hämta information om hur sjukvårdens resurser bör fördelas.

Rapporten kan leda till mer välgrundade beslut och en mer jämlik vård, enligt Socialstyrelsens Kristina Eklund som varit med och skrivit den.

– Tidigare hade den enskilda läkaren väldigt mycket egen makt och av den anledningen kunde olika läkare, behandlare och sköterskor ta helt olika beslut, vilket leder till en ojämlik vård. Så det här gör ju att de som har ansvaret för vården och omsorgen får verktyg att ta bra beslut och fördela resurser där de gör störst nytta.

Regeringen har sedan tidigare riktlinjer för hur det ska prioriteras inom vården och den här uppdaterade modellen handlar om hur de riktlinjerna ska användas.

I Västmanland gjordes det en tydlig prioritering för några veckor sedan när sjukhuschefen beslutade att ställa in planerade operationer på grund av att många behövde akut vård och fick gå före.

Andreas Ranhem, lokal ordförande i Läkarförbundet, är positiv till att den prioriteringen gjordes högt upp i beslutskedjan. Han tror också på den uppdaterade prioriteringsmodellen och hoppas att politikers beslut nu kan bli bättre och mer styrda av kunskap.

– Om politiker och beslutsfattare kan följa en sådan här modell blir det medicinska innehållet mer korrekt än idag. Idag baseras vissa belut på tyckande från politiker mer än från en professionell medicinsk kunskapsstyrning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".