Anders Ericsson, värmechef på Mälarenergi. Foto: Patrik Åström, SR Västmanland.
Västerås

Klart för storsatsning på sopförbränning

Största anläggningen i Sverige
1:27 min

Mälarenergis styrelse gav i dag klartecken till bygget av en anläggning för sopförbränning vid kraftvärmeverket i Västerås. Det är en jätteinvestering för bolaget som beräknas kosta nära tre miljarder kronor.

– Det är Sveriges i särklass största avfallsförbränningsanläggning. Det finns några ställen till som eldar lika mycket men då är det flera förbränningsanläggningar, säger Anders Ericsson, värmechef på Mälarenergi.

Redan i början av nästa år hoppas Mälarentergi att bygget av den nya anläggningen ska komma igång. Det återstår fortfarande några beslut för att byggnationen ska bli av, kommunfullmäktige i Västerås måste godkänna bygget, det krävs också att byggnadsnämnden säger ja till detaljplanen och att man får miljötillstånd från Miljödomstolen.

Genom att förbränna sopor kan Mälarenergi få bort en stor del av förbränningen av torv och kol, och det kommer att minska utsläppen från kraftvärmeverket rejält, enligt Anders Ericsson.

I sopförbränningsanläggningen ska både hushållsavfall och industriavfall förbrännas. Men ungefär hälften av soporna kommer att importeras från utlandet, och frågan är hur miljövänligt det är?

– Importen kommer i stort sett enbart att ske via båt och båt är väldigt miljöeffektivt. Sedan ska vi ju komma ihåg att det är ju inte så att vi börjar importera bränsle, utan idag importerar vi ju väldigt mycket bränslen. Torven kommer nästan bara på import, och det är den vi ersätter, säger Anders Ericsson.

Enligt planen ska det nya kraftvärmeverket invigas under andra halvåret 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".