Fredrik Wallin, projektkoordinator i projektet Remowe för Mälardalens Högskola i Västerås

Högskolan vill att vi sorterar mera

" Jag tror de tycker det är roligt"
1:27 min

Mälardalens Högskola i Västerås arbetar med ett projekt finansierat av EU där syftet är att öka källsorteringen och användningen av bioavfall. Skolan arbetar tillsammans med människor i Tyskland, Finland, Litauen och Estland.

Nu under projektets andra år har skolan besökt företag och även privatpersoner för att undersöka vad som krävs för att öka källsorteringen och användningen av bioavfall.

– Vi har diskuterat hur man ska få folk att engagera sig mer, säger Fredrik Wallin som är projektkoordinator för projektet Remowe vid Mälardalens Högskola i Västerås.

Bland annat har de i projektet sett att det finns ett behov av kampanjer och utbildningsmaterial. De har även funderat kring själva sorteringskärlen, går det att bygga de för smala utrymmen och skulle de kunna ingå i standardutrustningen i en lägenhet.

Av 17 idéer hoppas Fredrik Wallin att majoriteten ska bli verklighet.

– Minst 30 procent är ganska enkla idéer och borde gå att realisera fort, säger han.

Projektet Remowe samarbetar alltså med Tyskland, Finland, Estland och Litauen, och det ser Fredrik Wallin som något positivt, även om Sverige ses som en förebild när det gäller källsortering.

– Jag tror de tycker det är väldigt roligt att komma hit och se att det går att göra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".